‘ПОКРИВНА ТЕРАСА_A’

Тип: Офис
Площ: 240 кв.м.
Проект: 2022
Реализация: В процес
Клиент: Аксидиа АД

Наличието на открито пространство на работното място е нововъзникнала тенденция, която цели да намали стреса, да изгради сплотени екипи и да подобри физическата активност на служителите. Прекарването на повече време навън намалява заболяванията и се явява предпоставка за създаването на по-добри социални контакти.

По тази причина, екипът на софтуерната компания Аксидиа ни потърси с молба да облагородим съществуващата към техния офис панорамна тераса, така че да се използва по-активно от служителите на компанията. Обширната открита площ от 240 кв.м.,с красива гледка към града и към върховете на Витоша се оказва не особено привлекателна, поради липсата на подходящо засенчване и удобни места за неформални срещи и рекреация.

В допълнение, тяхното желание беше да се добави и воден елемент, който да бъде допълнителен притегателен център.

‘ПОКРИВНА ТЕРАСА_A’

Тип: Офис
Площ: 240 кв.м.
Проект: 2022
Реализация: В процес
Клиент: Аксидиа АД

Наличието на открито пространство на работното място е нововъзникнала тенденция, която цели да намали стреса, да изгради сплотени екипи и да подобри физическата активност на служителите. Прекарването на повече време навън намалява заболяванията и се явява предпоставка за създаването на по-добри социални контакти.

По тази причина, екипът на софтуерната компания Аксидиа ни потърси с молба да облагородим съществуващата към техния офис панорамна тераса, така че да се използва по-активно от служителите на компанията. Обширната открита площ от 240 кв.м.,с красива гледка към града и към върховете на Витоша се оказва не особено привлекателна, поради липсата на подходящо засенчване и удобни места за неформални срещи и рекреация. В допълнение, тяхното желание беше да се добави и воден елемент, който да бъде допълнителен притегателен център.

architectural plan terrace

Основен проблем при покривните тераси създава прегряването през горещите летни месеци. Затова е необходимо да се предвиди правилната слънцезащита, която да създава комфорт през деня.

Перголите с конструкция от слепена дървесина и бял текстил създават едновременно сянка, но и уют. За да бъдат монтирани без анкериране в плочата на сградата, са предвидени, изработени по поръчка праховобоядисани метални фундаменти. Тяхната конструкция рамкира местата с ниско сядане и шезлонги за излягане, прави ги по уединени и подходящи за почивка и неформални разговори.

Мебелите за сядане са внимателно подбрани, с ергономичен дизайн, така че да бъдат едновременно удобни и подходящи за външна употреба.

Освен от перголите, кътовете с ниско сядане са обособени и от смяна на настилката. Съществуващите плочи на двойния под, в тези участъци, са заменени от естествен декинг, който допринася за визията на проекта и внася допълнителен колорит. По периферията на терасата, се извива в холкер с две функции: от една страна пейка-допълнително място за сядане ориентирано към сградата, а от друга кашпи с богато озеленяване- декоративни треви и вечнозелени храсти.

В проекта са предвидени две зелени стени от естествени растения, намиращи се в двата противоположни края на терасата. Те са допълнителен елемент на екстериорното оформление. В тях е интегриран светещ обемен надпис с логото на компанията, който цели да покаже, че детайлите в дизайна на терасата са предвидени специално за конкретния бранд.

Основен акцент във визията е водният елемент. Бар-масата с плитко водно огледало и кашпа с декоративни треви е ориентирана с гледка към Витоша. Водата от нея се стича, подобно на малък водопад в минатюрно изкуствено езерце. Така се създава интересна визия и допълнителна прохлада през лятото. Нощно време, декоративното осветление, отразено във водната повърхност допълва атмосферата на покривната тераса.

 

Целта на покривната тераса в офиса на Аксидиа е тя да може да се използва както през деня и по време на работа, така и вечерно време за извънработни събития, неформални срещи и активности за изграждане на колектва. Зоната, обособена от декоративни светещи гирлянди позволява различни сценарии на ползване, спрямо подредбата на мебелировката: може да бтде коктейлна зона, кареоке сцена, бар, дансинг, зона за кетъринг и др.